Criptomonedele, de la succes la declin

Cu siguranta majoritatea dintre noi am auzit cel putin o data de bitcoin sau de criptomonede.

Anul 2017 a fost un an de success pentru cei interesati de criptomonede, mai ales ca a fost anul in care au aparut cele mai multe monede noi.

Daca unele au fost utile si aveau sustenabilitate, altele au fost scoase pe piata fara a avea o baza, fapt demonstrat si de durata lor de viata scurta.

Insa cele mai multe criptomonede au avut un real success, iar valoarea acestora a crescut considerabil intr-o perioada foarte scurta.

Daca anul trecut am auzit peste tot de criptomonede, un an mai tarziu ele sunt date uitarii.

Ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele sunt de fapt niste monede virtuale care sunt pe piata deja de cativa ani, insa incepand cu anul trecut, valoarea lor a crescut extrem de mult, fapt care a atras cat mai multi investitori.

Aceste monede au fost create la inceput cu scopul de a fi o modalitate de schimb in mediul virtual. Ele au la baza criptografia iar rolul lor este de a securiza in mod eficient si a verifica fiecare tranzactie.

Desi criptomonedele au cunoscut un adevarat success anii trecuti, primele forme de monede virtuale au fost create in anii 1990, insa acest proiect nu a fost dus la bun sfarsit din cauza problemelor legate de frauda.

Programele folosite atunci, Flooz, Beenz, DigiCash au fost destul de vulnerabile, astfel ca s-a renuntat la monedele vituale. In 2009, un programator a create bine cunoscutul Bitcoin, care se bazeaza pe un proces complet descentralizat si care este independent de utilizarea unui server sau de un factor extern care sa ofere securitate.

Bitcoin si-a atins apogeul, ajungand la 20.000 de dolari la finalul anului trecut, insa in 2018 a ajuns sa valoreze sub 10.000 de dolari. La fel si celelalte monede virtuale care scad si cresc in functie de evolutia bitcoinului. Astfel, ele sunt dependente de valoarea bitcoinului.

2018, an critic pentru criptomonede

Extazul si explozia monedelor digitale s-a datorat monedei bitcoin, care a valorat aproape 20000 de dolari anul trecut.

Daca 2017 a fost un an promitator, 2018 s-a dovedit a fi unul de declin. Inca incepand din primele luni ale anului, multe criptomonede au disparut, mai mult de 800 de monede virtuale care anul trecut pareau sa aiba potential.

Dintre acestea, putine au valoarea peste un cent american, ceea ce reliefeaza valoarea lor infima comparativ cu explozia de anul trecut.

Insa nu doar monedele virtuale mai mici au avut de suferit. Anul 2018 este un an compromitator si pentru cea mai populara criptomoneda, bitcoin.

Daca mai sus am mentionat apogeul ei si nebunia pe care a create-o in jur, anul acesta bitcoinul scade cu 70% fata de anul trecut.

Desi 2018 nu este un an benefic pentru investitia in criptomonede, cu siguranta nu acesta este sfarsitul lor, mai ales ca Elvetia anunta ca va implementa un sistem de exchange de criptomende in 2019, care va fi reglementat de autoritatea nationala si de banca centrala.

Leave a Comment